Nezaradené

Bazénová terasa z travertínu

Možno si kladiete otázku: ,,Prečo si na obklad bazénovej terasy zvoliť práve travertín?“. V tomto článku Vám ponúkame zhrnutie niekoľkých argumentov, ktoré by Vám mohli pomôcť túto otázku zodpovedať.

Životnosť

Medzi základné vlastnosti travertínu patria odolnosť a pevnosť, vďaka nim je travertín rezistentný voči zaťaženiu a vonkajším poveternostným vplyvom, predovšetkým voči mrazu. Ďalším významným atribútom travertínu je pružnosť, vďaka ktorej má väčší rozsah odolnosti proti nárazom a opotrebovaniu.

Údržba

Impregnovaný travertín si nevyžaduje špeciálnu formu údržby. Vďaka spomínanej impregnácii je odolný voči vodnému kameňu, nevsakuje tekutiny a odpudzuje prach. Na jeho čistenie celkom postačí vysokotlakový čistič alebo čistá voda, do ktorej možno v prípade potreby pridať aj čistiaci prostriedok.

Design

Hlavnou výhodou obkladu z prírodného kameňa je jeho jedinečnosť. Keďže nie je umelo vyrábaný, ale jeho dizajnérom je samotná príroda, za jeho originalitu sú zodpovedné najrôznejšie farebné odtiene, popretkávané žilkami a pórmi. Teda pokiaľ si zvolíte obklad z travertínu, tak máte zaručené, že u nikoho iného nenatrafíte na rovnaký. Travertín pôsobí veľmi elegantne, luxusne a zároveň nadčasovo. Ako dôkaz nám slúži staroveký Rím, kde sa travertín používal na stavbu veľkolepých budov a pamiatok, pričom sa používa dodnes a stále je ,,v kurze“.

Nevsakuje vodu

Neoceniteľnou výhodou travertínu je, že po impregnácii sa stáva odolný voči vode. Impregnácia je záverečný krok pri každej inštalácii prírodného kameňa, teda aj travertínu. Spočíva v nátere kameňa, špeciálnou impregnačnou emulziou, ktorá uzatvorí všetky póry, čo zaručuje, že kameň nevsakuje vodu. Táto vlastnosť je výhodná vo všetkých oblastiach použitia prírodného kameňa. Či už ide o pracovnú dosku v kuchyni, do ktorej nevsiakne vyliaty džús alebo ide o obklad okolo bazénu, do ktorého nevsakuje voda vyšplechnutá z bazénu.

Nešmyknete sa

Ako už bolo spomenuté vyššie, travertín je jedinečný aj vďaka malým kapiláram, priehlbinkám a mikropórom vo svojej štruktúre. Tie sú však zodpovedné aj za ďalší, pri bazénových terasách obzvlášť neprehliadnuteľný fakt – je protišmykový. Vďaka nim má travertín drsnejší povrch a ten zaisťuje, že ak naň stúpite mokrou bosou nohou, tak pôsobí protišmykovo.

Nepopálite sa

Travertín má vynikajúce akumulačné vlastnosti, vďaka ktorým sa nerozpáli, ani na priamom slnku pri vysokých letných teplotách. Pokojne naň môžete stúpať bosými nohami bez toho, aby ste utrpeli nepríjemné popálenie.