Nezaradené

Prečo exteriérový obklad práve z prírodného kameňa?

Hľadáte materiál na fasádny obklad pre Vašu stavbu, ktorý zvýši jej atraktivitu a zároveň ju ochráni? Neviete sa rozhodnúť medzi drevenými, plastovými, tehlovými či kamennými obkladmi? Naša odpoveď je jednoznačná, zvoľte si prírodný kameň. Exteriérový obklad z prírodného kameňa je ideálnou voľbou pre Vašu stavbu. Pýtate sa prečo? Dúfame, že nasledujúci článok Vám pomôže túto otázku zodpovedať.

Odolný a praktický

Pokiaľ Vám ide o praktický materiál, ktorý ochráni Váš dom a dodá mu odolnosť, prírodný kameň je pre Vás to pravé. Kameň je schopný odolať najrozmanitejším poveternostným podmienkam. Či už sa jedná o mrazivé, zimné teploty alebo o veľmi vysoké, letné teploty. Po nanesení impregnačnej emulzie (uzatvorí mikropóry kameňa), sa stáva odolný dokonca aj voči vode. Túto vlastnosť oceníte najmä v zime, keď cez deň dochádza k odmäku a v noci mrzne. Nemusíte sa obávať zamrznutia vody v mikropóroch kameňa a jeho následnému prasknutiu. Tomuto zabraňuje aj vyplnenie väčších pórov a priehlbiniek prírodného kameňa špeciálnou hmotou.

Keďže sa jedná o prírodný materiál, ktorý je paropriepustý, dovoľuje múru pod ním ,,dýchať“, nemusíte sa teda obávať navlhnutia muriva pod kameňom.

Jednoduchá údržba

Ďalšou výhodou exteriérového obkladu z prírodného kameňa je jeho neobyčajne jednoduchá údržba. Tá si nevyžaduje žiadne špeciálne čistiace prostriedky ani úkony. Prírodný kameň po impregnácii odpudzuje prach, takže sa priveľmi nešpiní. Ak k tomu predsa dôjde, tak jediné čo, na jeho údržbu potrebujete, je čistá voda, v prípade potreby môžete použiť vysokotlakový čistič.

Nadčasový materiál

Okrem už spomenutých, praktických vlastností prírodného kameňa, musíme spomenúť aj tie s estetikou súvisiace. Obklad z prírodného kameňa je nadčasovou voľbou. Ako dôkaz nám môže slúžiť staroveký Rím, kde sa travertín používal na stavbu veľkolepých budov, ktoré sú dodnes považované za architektonické skvosty. V súčasnosti nachádza travertín a aj iné druhy prírodných kameňov, širokú škálu využitia v stavebníctve. Prírodný kameň je proste materiál, ktorý nepodlieha premenlivým módnym trendom, lebo ide o klasiku, ktorá je stále ,,v kurze“.

Jedinečný vzhľad

Pokiaľ hľadáte pre Váš obklad niečo jedinečné, niečo, čo nebude mať aj Váš sused, niečo bez opakujúceho sa vzoru, tak je prírodný kameň presne to, po čom pátrate. Keďže tvorcom prírodného kameňa je samotná príroda, nestane sa, že by ste našli čo i len dva rovnaké kusy obkladu. Každý kameň je špecifický svojim odtieňom, kombináciou farieb, svojou žilnatinou, svojimi nerovnosťami a pórmi. Pri sériovej výrobe umelých obkladov, sa tiež dbá na to, aby nepôsobili umelo a neboli všetky rovnaké. Vyrába sa päť – šesť vzorov avšak tie sa aj pri menších plochách opakujú. Tohto sa pri obklade z prírodného kameňa rozhodne báť nemusíte.

Varianty od prírody

S jedinečnosťou obkladu z prírodného kameňa úzko súvisí aj množstvo druhov a farebných variácii, z ktorých si môžete vyberať. Umelo vyrobené obkladové materiály neponúkajú ani z ďaleka také množstvo druhov a ich farebných odtieňov ako prírodné. Teda ak si radi vyberiete zo širokej ponuky presne to, čo Vás osloví najviac a neradi sa uspokojíte s niečím, čo nevyhovuje vašim predstavám a požiadavkám, tak je opäť prírodný kameň najlepšou voľbou. Naša firma ponúka široký výber rôznych druhov kameňa – travertín, bridlica, jura, kvarcit. Taktiež najrozmanitejšiu škálu ich odtieňov, z ktorých si stačí zvoliť ten, ktorý vyhovuje najviac Vašim požiadavkám. Nesmieme zabudnúť ani na povrch kameňa, kde je pre Vás tiež na výber niekoľko variantov, od drsného, cez hladký, až po leštený povrch. Vyberať si môžete aj z rôznych hrúbok obkladu od 12 mm až po 3 cm.

Dúfame, že náš článok Vám trochu priblížil prírodný kameň ako obkladový materiál do exteriérových priestorov a že sme Vám osvetlili jeho výhody. Tiež dúfame, že sme Vám poradili s výberom pre Vás najvyhovujúcejšieho fasádneho obkladu. Pokiaľ by ste sa chceli o rozmanitosti a jedinečnosti prírodného kameňa presvedčiť na vlastné oči, radi Vás privítame v našej pobočke, kde sú k dispozícii vzorky.